Blog

Maatschappelijke begeleiding topsporters: Nice to have or need to have.

21 december 2015 • Maatschappelijke begeleiding

Sinds 1 september jl. begeleid ik topsporters op maatschappelijke gebied. Omdat ik zag dat de behoefte bij de atleten hieraan groot is. De centrale vragen waren echter: wat levert het op en wie heeft hier belang bij? Na 3 ruim maanden, en wekelijks atleten aan mijn werktafel, kan ik niet anders concluderen: maatschappelijke begeleiding van een sporter levert een significante bijdrage aan de rust en de stabiliteit van deze man of vrouw. En daarmee direct aan de focus op dat wat nu telt: optimaal presteren.

Dit is de situatie: Er zijn topsporters die full time met hun sport bezig zijn maar er geen bakken met geld mee verdienen. In het meest gunstige geval kunnen ze van het huidige inkomen tijdens hun carrière rondkomen. Daarnaast is er nauwelijks een prikkel tot bewustwording over hun verdere carrière. Daar zit het grote belang van goede voorbereiding op “life after sports”.

Investeren, ordenen en meedenken

Investeren in netwerken, in kennis en in skills. Ordening van de agenda, het nemen van de juiste beslissingen op organisatorische en zakelijk gebied en het overzien van de implicaties op termijn van beslissingen die nu worden genomen. Meedenken, steunen en daar waar nodig de helpende hand reiken. Dat is wat ik de afgelopen maanden heb gedaan met de eerste atleten met wie ik nu mag werken.

Om te knallen in Rio

Het is allemaal nog fris en groen. En nu al zie ik tastbaar resultaat: ik zie atleten tegenover me die zich zo min mogelijk druk willen maken om de organisatie en structurering van hun leven de komende twee tot vijf jaar. In slechts enkele maanden tijd trainen, spelen en verblijven ze op drie continenten en tussendoor werken ze nog een slopende competitie in Nederland af. Hun focus moet liggen bij die twee weken in augustus wanneer ze moeten knallen in Rio de Janeiro. Ze moeten zorgen dat ze er bij mogen zijn, dat ze fit zijn en dat ze er zullen staan. Ik zie ook een atleet tegenover me zitten die jarenlang niets anders heeft gedaan dan presteren, trainen, rusten en nog meer trainen. In die jaren heeft hij de hele wereld gezien, aan alle denkbare grote evenementen meegedaan en prachtige prijzen en onderscheidingen gewonnen. Maar in al die jaren heeft hij nog nooit bewust stil gestaan bij zijn “life after sports”. Zijn berg ervaring, zijn specifieke skills, zijn drive hebben sturing, structurering en inspiratie nodig.

Full focus de toekomst tegemoet

En de begeleiding die ze nu krijgen, zorgt er direct voor dat ze kunnen focussen. Iemand denkt met ze mee, coördineert de verschillende stappen en knoopt de losse eindjes aan elkaar. Of fungeert daar waar nodig als klankbord. Zodat ze met een gerust gevoel op het vliegtuig naar het volgende toernooi of trainingskamp stappen. Zodat ze met vertrouwen er weer een paar maanden of jaren tegenaan gaan en van grote waarde voor hun team zijn. En dus optimaal zullen presteren.

Aan alle coaches, bestuurders, bonden of ondersteunende bedrijven: investeer nu in de toekomst van jouw atleten. Een need to have. Je hebt er nog jaren profijt van.



Een reactie op “Maatschappelijke begeleiding topsporters: Nice to have or need to have.

  1. Jasper schreef:

    Ja helemaal mee eens. Al die sporters die gewichtig de termen “mijn manager” en “mijn zaakwaarnemer” mixen. De pers die het vrolijk overneemt. Ze hebben een naieve kijk op de krachten in de markt. In het belang van de sportieve prestaties (en long term value) is het beter dat management en onderhandelen strikt gescheiden blijven. In dit 3 partijen stelsel zetten de manager en de atleet doelen en de weg er naartoe. De taak van de makelaar/zaakwaarnemer is om op die weg de best mogelijke deals te maken. Atleet en manager besluiten dat de volgende stap een bepaald type club is. De makelaar probeert een deal te maken met een dergelijk type club, maar niet en deal met een ander type. De makelaar komt met een sponsor deal die 30 jaarlijkse opkomst verplichtingen heeft. De manager en atleet besluiten dat 10 opkomst verplichtingen beter passen and verzoeken de makelaar met die restrictie een sponsor overeenkomst te zoeken ook al betekent dit minder vergoeding.

    Eenzelfde stap moet gemaakt worden in trainen versus oefenen. Trainen met het doel adaptatie en of ontwikkeling moet voornamelijk individueel benadert worden (of in kleine gelijkwaardige groepjes). Werken aan kracht, explosiviteit, mobility, techniek, herstel. Training met grote groepen is inefficient en zoveel tijd om te trainen is er niet (of kan het lichaam niet aan). Oefenen met het doel wedstrijd (situaties) nabootsen of voor teams of met gedeelte of gehele groep samen te spelen. Team coaches willen vooral veel oefenen. Atleten die alleen maar oefenen ontwikkelen zich te weinig. Ook hier licht een taak voor managers met het helpen van keuzes maken en door te voeren. Ik geloof dat mijnheer Zatopek dit goed door had met zijn HIIT training. Zatopek’s ervaring lijkt soms wat verloren te gaan.

    Success, en veel plezier ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *